Катаракта, конюнктивит

Катаракта (сиво перде)
С името сиво перде се означава помътняването на лещата, което се среща най-често при пациенти в напреднала възраст (старческа катаракта). Но то може да е и вродено. Понякога помътняване на лещата настъпва и като последица от други болести, като например диабет, възпаления на очите, след нараняване, при тетания и други подобни. При стъклодухачи катарактата се среща по-често (вероятно като резултат от въздействието на топлината и светлината).
Чрез оперативно изваждане на лещата нарушението в зрението се премахва. Тъй като лишеното от леща око притежава абнормна пречупвателна сила (крайно далекогледо), лещата трябва да се замени с очила (с изключително силни стъкла) или с протеза от изкуствена материя, която се поставя вътре в окото.
Коригирано по този начин, окото може напълно да възстанови зрителната си функция.
Операцията на пердето принадлежи впрочем към „класическите“ методи в медицината.
Възпаление на конюнктивата (конюнктивит)
Възпалението на конюнктивата е може би най-честото заболяване в областта на очите. То може да се предизвика от бактерии, вируси, дразнещи вещества, механични дразнения, алергии и други. Най-известни са конюнктивитите, които настъпват вследствие на дразнене от чуждо тяло („нещо ми влезе в окото“), а също и като придружаващ симптом при инфекциозни заболявания на дихателните пътища.
Конюнктивитът протича със зачервяване и болки в конюнктивата на клепача и на очната ябълка (при което трябва да се има пред вид, че вътрешната повърхност на клепачите винаги е зачервена, защото е силно кръвоснабдена и не притежава рогов слой). Типично е и „сълзенето“ на очите.
Лечението на конюнктивита зависи от неговата причина. Безсмислено е да лекуваме един вирусен конюнктивит с мехлем против бактерии или пък допълнително да усложняваме едно възпаление вследствие механично дразнене от чуждо тяло чрез манипулации върху окото.
Ако лекарят не е предписал специални капки за очи или мехлеми (разрешено е да се използуват само препарати със специално означение за очно приложение), оздравяването се ускорява с помощта на покой (превръзка на окото, евентуално тъмни очила, затъмняване на стаята, затваряне на очите) и щадене (да не се чете, да не се гледа телевизия, да не се „търка“ окото).
Дразнене на конюнктивата настъпва понякога след влизане в плувен басейн (басейнов конюнктивит). Той не се причинява от вируси, които се намират в нечистата вода, както често се предполага, а представлява невинна реакция от увеличеното хлорно съдържание на водата в къпалните.

(Общо посещения 2 пъти, 1 пъти днес)

Най-нови

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Медицинска енциклопедия © 2018 Frontier Theme
%d bloggers like this: